Waar moet je op letten bij overname van een bedrijf

Wie de beslissing heeft genomen om een bestaand bedrijf over te nemen zal hiervoor vast niet over een nacht ijs gegaan zijn. Mocht je van plan zijn om op korte termijn een bedrijf over te gaan nemen, hou dan rekening met een aantal factoren.

Zoekprofiel

Voordat je besluit om een bedrijf over te nemen is het verstandig om eerst een zoekprofiel op te stellen. Hierdoor kan je een beter beeld krijgen over wat je precies zoekt. Door het zoekproces goed te plannen zal dit zichzelf later weer uitbetalen.

Zodra je eenmaal een bedrijf hebt gevonden wat je wel over zou willen nemen, is het een goed idee om de financiële gegevens van dit bedrijf eerst te laten beoordelen door een expert. Het kan namelijk gebeuren dat het bedrijf er financieel een stuk minder rooskleurig voor staat.

Financieel

Nadat je een geschikt bedrijf gevonden hebt doe je er verstandig aan om je financiële gegevens te laten beoordelen door een expert. Omdat de kosten voor de aankoop van een bedrijf hoog op kunnen lopen kan je een aantal maatregelen nemen. Ben je op dit moment nog geen zelfstandig ondernemer, dan is het slim om een BV op te richten. Doe dit vanaf het moment dat je serieus op zoek gaat naar een bedrijf. Met een BV zijn de kosten inclusief de btw makkelijker aftrekbaar te maken.

Respect

Mocht je een geschikt bedrijf gevonden hebben ter overname en ontmoet je de huidige eigenaar, zorg er dan voor dat je respect toont. Zorg ervoor dat je het vertrouwen van de eigenaar wint. Het gaat erom dat deze jou zijn bedrijf van harte gunt. Nadat je de eigenaar hebt ontmoet is het verstandig om met een aantal sleutelfiguren te praten. Dit kunnen medewerkers van het bedrijf zijn of leveranciers. Dit is namelijk belangrijk voor een juiste beeldvorming.

Concurrentiebeding

Is het tijd om het koopcontract te gaan tekenen, zorg er dan altijd voor dat er een non-concurrentiebeding voor de verkoper in opgenomen is. Dit voorkomt dat de huidige eigenaar van het bedrijf de eerstkomende jaren niet in dezelfde sector actief mag zijn. Wat er ook gebeurt, teken nooit een koopcontract waarin dit niet zwart op wit staat. Het laatste wat je als ondernemer na de overname van een bedrijf mee wilt maken is dat de verkoper van jouw bedrijf meteen je grootste concurrent wordt.