Wat doe je als financieel consultant

Een financieel consultant kan zowel voor zichzelf als voor een bedrijf zoals bijvoorbeeld een bank werken. De taak van een financieel consultant is om mensen advies te geven bij het nemen van belangrijke financiële beslissingen.

Is de financieel consultant werkzaam voor een bank, dan zal deze je kunnen adviseren over zaken zoals het afsluiten van een hypotheek of over beleggen. Ook kan de financieel consultant je in dit geval alle informatie geven over spaarrekeningen en betaalrekeningen.

De belangrijkste taak van een financieel consultant is dus zo goed mogelijk adviseren. Dit houdt in dat een financieel consultant een zorgplicht heeft. Dit wil zeggen dat bij ieder product wat door de financieel consultant wordt geadviseerd deze zowel een informatieplicht, onderzoeksplicht en in sommige gevallen een waarschuwingsplicht heeft.

Wat bespreek je met een financieel consultant?

Zodra je een gesprek hebt met een financieel consultant worden er eerst een aantal dingen duidelijk in kaart gebracht. Om te beginnen zal de financieel consultant een aantal controles en toetsen moeten doen. Dit om te achterhalen of je identiteit klopt en of je geen strafblad hebt.
Dit is tegenwoordig wettelijk verplicht. Daarna wordt er gekeken of je in staat bent om bepaalde dingen te kunnen betalen en wordt er met je besproken welke risico's je eventueel bereid bent om te nemen.
Wanneer al deze informatie duidelijk is zal de financieel consultant je een advies geven over welk financieel product voor jou het meest geschikt is. Daarna wordt dit advies door het AFM gecontroleerd of het ook daadwerkelijk haalbaar is.

De voordelen van een financieel consultant

Het grote voordeel van een zelfstandig financieel consultant is dat deze diverse partijen met elkaar kan vergelijken. Wanneer het bijvoorbeeld over de aanvraag van een hypotheek gaat, kan deze meer hypotheken met elkaar vergelijken dan alleen die van een bepaalde bank. Omdat een financieel consultant onafhankelijk is, kan deze zelf kiezen met welk bedrijf je het beste zaken kunt doen. Hierdoor kan de financieel consultant je altijd een goed aanbod doen met de laagste prijs en de voor jou beste voorwaarden. Wanneer je voor de hulp van een financieel adviseur kiest profiteer je van een uitmuntende kennis van allerlei financiële producten. Komt er uit het advies een product wat helemaal naar jouw eigen wensen is, dan is het mogelijk om dit meteen af te sluiten.