Activiteiten

De activiteiten van het Mondiaal Centrum zijn te verdelen in twee onderdelen:

  • het organiseren van eigen initiatieven met aanhakende partners
  • inhaken op initiatieven van andere groepen

Het Mondiaal Centrum kent een aantal terugkerende activiteiten, zoals het jaarlijkse festival El Dunya en de deelname aan het Shelter City-programma van de gemeente en de Universiteit Maastricht.

Welkom Hier – Maastricht, vrijdag 21 april 13:00 – 17:00 uur

Maastricht organiseert op vrijdagmiddag 21 april van 13:00 – 17:00 uur de manifestatie Welkom Hier. Iedereen is deze middag welkom bij Rebelle, de voormalige Augustijnenkerk aan de Kesselskade 43. Voor meer informatie klik hier.

Dit initiatief is opgezet door mensenrechtenorganisatie Justice and Peace met als doel mensen met elkaar te verbinden: Nederlanders met nieuwkomers, mensen die iets willen doen met mensen die al aan de slag zijn gegaan, nieuwe initiatieven van en voor vluchtelingen met bestaande instanties, en mensen die hun ervaringen, ideeën en mogelijke zorgen met elkaar willen delen. De contacten die hierdoor ontstaan versterken de lokale kracht voor de opvang en integratie van vluchtelingen en zijn een handreiking naar de directe omgeving.

Dialoogestafette 2016 – 2017: ‘Vertel me wie je bent’

    50877366_thumbnail-257x300     15241774_893000274133439_5808082712401533610_n

Ga naar Dialoogestafette voor actuele datums en inschrijvingen (januari t/m april 2017).

In onze stad Maastricht wonen we met heel veel verschillende mensen. Wij zien dit als een bron van inspiratie. Toch maken we allemaal wel eens mee dat we al in een hokje worden geduwd voordat we iets hebben kunnen zeggen. Of je voelt dat je ergens direct een mening over moet hebben tegenover vreemden terwijl je denkt: “Deze mensen kennen mij niet eens, maar ik moet wel mijn mening geven, omdat ze eigenlijk direct in discussie met me willen gaan.” Bij een dialoog gaat het er vooral om te luisteren naar elkaar. Je vertelt je eigen verhaal. Luisteren, daar gaat het om.

Zo hoor je elkaars verhalen over het leven, je gedachten, je hoop, en wisselen verrassing, opluchting, onzekerheid, plezier, begrip, verwondering en herkenning elkaar af. Door dit met anderen te delen, creëer je ruimte. Zo leer je elkaar kennen en begrijpen.

Wij nodigen jou uit om deel te nemen aan een van onze dialoogtafels.

Een groep bestaat uit ongeveer 7 deelnemers en een gespreksleider, waarbij Nederlands of Engels gesproken wordt. De dialogen worden gehouden in het Mondiaal Centrum, Maastrichter Pastoorstraat 25 in Maastricht. Ga naar Dialoogestafette voor actuele datums en inschrijvingen (januari t/m april).

Vredesmars John Mpaliza

John Mpaliza, mensenrechtenactivist uit Congo, doet opnieuw Maastricht aan tijdens zijn vredesmars van Italië naar Brussel

img_3597

img_3601

 

 

 

 

Op vrijdag 2 december 2016 is John Mpaliza vanuit Luik, bij Eijsden de grens met Nederland overgestoken. Daar heeft een groep wandelaars van het United World College en het Mondiaal Centrum hem om 15.00 uur opgewacht om het laatste stuk met hem mee te lopen. Aangekomen in de binnenstad van Maastricht is hij om 17.00 uur verwelkomd door wethouder Damsma. Zaterdag 3 december waren John en zijn vaste metgezel Riccardo Montanari in de Brandweerkantine aan de Capucijnenstraat om meer informatie te geven over de reden van zijn mars, 10458936_755607004497801_8758305342023808606_nnamelijk om in Europa aandacht te vragen voor de regio Beni, in het noordoosten van DR Congo. Hier vinden al lange tijd gruwelijke slachtpartijen plaats. Recentelijk zijn 1116 personen gedood en staan 1470 mensen officieel geregistreerd als ontvoerd.

Op de NOS site staat een uitgebreid verslag.

John Mpaliza en Riccardo startten de voettocht in Reggio Emilia in Italië op zondag 23 oktober 2016. Gedurende dit weekeinde verbleven Johan en Riccardo in het Mondiaal Centrum dat, met wat improvisatie, was omgebouwd tot een slaapplek.

img-20161202-wa0000Het einddoel van de mars is Brussel, wajohn1ar op 8 december 2016 een grote manifestatie plaatsvond bij het Europees Parlement met de vraag aan internationale instituties om onmiddellijk te handelen. Daar werd ook de vlag overgedragen die John bij vertrek uit Italië ontving van de Europese gedeputeerde Cécile Kyenge.

Festival El Dunya

El Dunya 3Al 7 jaar op rij organiseert het Mondiaal Centrum een jaarlijks festival onder de naam ‘El Dunya, een wereldreis in eigen stad’. Het festival vindt plaats op Hemelvaartsdag in het Stadspark van Maastricht. Het heeft een eigen website en Facebook-pagina waar meer over het laatste/aankomende festival te vinden is: www.eldunyamaastricht.nl

Het festival bestaat uit buitenlandse muziek en dans, gecombineerd met een grote mondiale markt. Deze markt vormt, samen met terreinactiviteiten, het hart van het festival. Zo is het festivalterrein voor ons vooral een plaats om de wereld in onze eigen stad te ontmoeten.

In 2016 viel Hemelvaartsdag op 5 mei, Bevrijdingsdag. Daarom was er bij de organisatie van het festival en de invulling van het programma extra aandacht voor vrede, vrijheid en mensenrechten.

Shelter City

Guleid PortaIn 2015, 2016 en 2017 neemt de gemeente Maastricht, samen met het University College Maastricht (UCM), deel aan het Shelter City-programma van Justice & Peace.

Het doel van dit programma is om mensenrechtenverdedigers die zich in een gevaarlijke of stressvolle situatie bevinden, tijdelijk onder te brengen in een Nederlandse stad, waar zij nieuwe kennis en energie kunnen opdoen en kunnen werken aan hun netwerk.

Het Mondiaal Centrum neemt deel aan dit programma door gelegenheden te zoeken en te organiseren waarbij inwoners van Maastricht kennis kunnen maken met de mensenrechtenverdediger. Dit doen we via bestaande organisaties, middelbare scholen en bestaande activiteiten. Door middel van ontmoetingen, gastlessen en gesprekken wordt zo informatie geboden vanuit het perspectief van de mensenrechtenverdediger, vanuit de kennis, de werkzaamheden en kracht van zijn organisatie. Dit biedt ons de mogelijkheid om zowel conflicten als vredesinitiatieven beter te begrijpen.

Incidentele activiteiten

De afgelopen jaren hebben we regelmatig met ludieke acties de aandacht gevraagd. Dit was soms naar aanleiding van een speciale dag van de Verenigde Naties, zoals Wereldvoedseldag en de Dag van de Rechten van de Mens.

Op Wereldvoedseldag hebben we meerdere jaren achtereen opgeroepen tot het consumeren van minder vlees, door acties op straat waaronder het plaatsen van 463 witte lege eetborden op de Markt, waarbij ieder bord symbool stond voor 2 miljoen mensen die ’s avonds met honger naar bed gaan.

Activiteit AWarme trui mooswiefBij de Warme Truien Dag in 2015 hebben we, in het kader van de klimaatverandering, samen met het Maastrichter Brei Café, de carnavalsvereniging de Tempeleers een warme trui voor het Mooswief aangeboden.

Rond het Sinterklaasfeest hebben we een dialoog georganiseerd over ‘Traditionele culturele feesten, geliefd soms onbegrepen’, waarbij jeugdherinneringen werden opgehaald rond feesten zoals het Slachtfeest, Sinterklaas & Zwarte Piet en Carnaval.

In het kader van de Dag van de Rechten van de Mens hebben we in filmhuis Lumière de film  ‘I Bring what I Love’ vertoond, dat gaat over het album ‘Egypt’ van Youssou N’Dour over de tolerante soefi-islam van West-Afrika.

Samenwerking en aansluiting bij activiteiten van derden

Vanaf 2015 is het Mondiaal Centrum aangesloten bij activiteiten van derden. Denk hierbij aan de samenwerking met ’t Landhuis, Nightscapes Productions en Radio Timo à la Carte tijdens het festival El Dunya. Ook namen we deel aan het Re-evolution festival, stadsdialogen, bemiddeling voor ‘Not Just A Number’ (studenten en asielzoekers) en de opstart van kleine lokale stichtingen.

Ook stagiaires droegen en dragen bij aan een groter netwerk voor het Mondiaal Centrum door hun presentaties en reflecties op school en hun eigen opgezette acties en opdrachten.